Photo

Fondo trainingsapp

Hoe fijn is het om in goede conditie aan de start te staan van Giro di Kika 2024? Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU, helpt jou op weg!

Download de gratis app en met code FONDO-GDK krijg jij t/m Giro di KiKa 2024, gratis toegang tot alle Pro-functies binnen Fondo. Je zit nergens aan vast, na de Giro di KiKa, stopt jouw abonnement automatisch.

Het Fondo trainingsschema voor Giro di KiKa

Een KNWU talentcoach die normaal de trainingsschema’s voor de topsporters maakt, heeft speciaal voor Giro di KiKa een trainingsprogramma samengesteld. Met dit schema bereid jij jezelf optimaal voor door middel van diverse trainingen, zoals duurtrainingen, bloktrainingen en sprinttrainingen.

Jouw Fondo trainingsschema houdt rekening met zowel de intensiteit als de afstand van Giro di KiKa.

1. Intensiteit. Giro di KiKa is een evenement in de prachtige Dolomieten van Italië. Daarmee is de intensiteit ook veel hoger dan bij een volledig vlakke rit. Je ontkomt er niet aan dat je hoog in je hartslagzones zal komen en te maken krijgt met tempowisselingen. Hier gaan we aan werken in het trainingsschema.

2. Afstand.
 Afhankelijk van de route die je kiest of hebt gekozen, wordt een bepaalde trainingsomvang bepaald. Hoe langer de afstand, hoe meer trainingsarbeid er nodig is. Door middel van duurtrainingen kan je straks iedere afstand aan.

Waarom een trainingsschema?

Wellicht is Giro di KiKa het meest uitdagende evenement op jouw wielerjaar! Door in je voorbereiding rekening te houden met specificiteit, supercompensatie, opbouw en variatie, kom je een stuk verder dan je normaal zou komen.

1. Specificiteit. Zoals hierboven aangegeven: jouw trainingsschema is perfect afgestemd op zowel de afstand als de intensiteit waarmee je te maken krijgt.

2. Supercompensatie. De optimale balans vinden tussen inspanning en herstel is niet eenvoudig. Door het volgen van een trainingsschema herstelt jouw lichaam na iedere training net iets beter ‘dan nodig’. Dit noemen we supercompensatie. Door steeds weer te gaan trainen op het moment dat je supercompensatie optimaal is, word je beter. Lees een meer gedetailleerde uitleg over basis trainingsleer voor wielrenners.

3. Opbouw. Een trainingsschema biedt een geleidelijke, wetenschappelijk onderbouwde opbouw qua intensiteit. Zo voorkom je dat je jezelf overtraint én dat je sneller herstelt van zware inspanningen.

4. Variatie. Monotonie – telkens hetzelfde doen – maakt jou geen betere wielrenner. Variatie in intensiteit en duur wél. De Fondo trainingsschema’s houden het trainen interessant.

Aan de slag met Fondo

Met onderstaande vier stappen maak je jouw Fondo trainingsschema persoonlijk én pas je hem aan op jouw eigen voorkeuren.
1. Vul je vermogens- of hartslagzones in. Zo maak je altijd gebruik van het juiste energiesysteem én train je op jouw niveau. Weet je jouw trainingszones nog niet? In de Fondo app wordt je stap voor stap begeleid in het bepalen ervan.

2. Kies je trainingsdagen. Hoe vaak je traint is aan jouw, je kan dit zelf bepalen in de app. Kies een realistisch aantal. Wanneer je zonder stress en met een relaxt gevoel op de fiets kan stappen is je training namelijk ook effectiever. Je kan jouw beschikbaarheid iedere week handmatig aanpassen door in de Fondo app op het ‘plusje’ of het ‘minnetje’ te drukken.

3. Trainingsvolgorde. De trainingsvolgorde die Fondo voorschrijft is de optimale balans tussen intensieve en rustige trainingen en voldoende herstel tussendoor. Je zal in het programma daarom ook vaak zien dat intensieve en rustige trainingen elkaar afwisselen.

4. Twijfel en vragen. 
Mocht je twijfelen of je op de juiste manier traint, of heb je over de samenstelling van het programma richting Giro di KiKa? Dan kom je makkelijk en snel in contact met de KNWU talentcoach, via de chatfunctie in Fondo.Veel trainingsplezier met Fondo!

Theorie in de prakijk brengen? 

Ga fietsen met Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU.

Duchenne Heroes is de mooiste meerdaagse offroad-tocht van Europa. Vraag de gratis informatiebrochure aan.

Duchenne Heroes is de mooiste meerdaagse offroad-tocht van Europa. Vraag de gratis informatiebrochure aan.

Duchenne Heroes is de mooiste meerdaagse offroad-tocht van Europa. Vraag de gratis informatiebrochure aan.